Uniwersytet Trzeciego Wieku

Uniwersytet Trzeciego Wieku

Wykład Pani Anity Kasprzyckiej z Głównej Biblioteki Lekarskiej „Miody i produkty pszczele – panaceum na zdrowie od zawsze”

MIÓD jest wytworem naturalnym znanym od początku dziejów. Jest to produkt naturalny wytwarzany przez pszczoły. Rozróżniamy miody nektarowe (kwiatowe ), miody spadziowe oraz mieszane (nektarowo- spadziowe i spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą o barwie białej przez żółtą aż do brunatno-brązowej. Miód działa przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,  poprawia trawienie, zwalcza przeziębienie, kaszel, dobrze wpływa na układ nerwowy, uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód dostarcza organizmowi potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, kobalt a także witaminy A,  B1,B2, B6, B12, C i kwas foliowy, poprawia wydolność serca. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje i jest wolny od wszelkich skażeń chemicznych dzięki enzymom, które filtrują pszczoły. ZIOŁOMIODY to naturalne produkty pszczele uzyskiwane z pożywki podawanej pszczołom. Są one bogatsze od zwykłych miodów zawierają bowiem biopierwiastki, witaminy oraz inne substancje pochodzące z leczniczych ziół i owoców.
Najbardziej kompletnym pokarmem w przyrodzie jest MLECZKO PSZCZELE.  Pszczoły wytwarzają również JAD PSZCZELI,  Pyłek Kwiatowy i PIERZGĘ. Wszystkie te produkty mają szerokie zastosowanie zarówno w medycynie jak i w kosmetologii.

Dużo wiedzy na temat pszczelarstwa, miodów i innych produktów wytwarzanych przez pszczoły przekazał nam Pan Łukasz Woźniak z pasieki „Dobre Nasze” ze wsi Polesie. Spotkanie było bardzo ciekawe, było dużo pytań. Można też było zaopatrzyć się w te miodowe dobra.

Podziękowaliśmy też Pani Alinie-Bogusi Bystrzyckiej za prowadzenie przez lata pięknej kroniki UTW .

Tekst: Krystyna Marciniak
Foto:  Janina Franczak- Kujawska, Adam  Niemczyk

Wykład Pani Anity Kasprzyckiej z Głównej Biblioteki Lekarskiej „Miody i produkty pszczele – panaceum na zdrowie od zawsze”
Przewiń na górę