Uniwersytet Trzeciego Wieku

Uniwersytet Trzeciego Wieku

„Nalewki prozdrowotne”

„ Nalewki prozdrowotne”  to tytuł wykładu, który wygłosiła  pani Anita Kasprzycka. Jak wynika z definicji – nalewka to napój będący alkoholowym wyciągiem roślinnym. Do przygotowania nalewek można wykorzystać zioła, owoce, kwiaty, korę i liście różnych roślin. Pamiętać należy, że nalewki prozdrowotne nie są przeznaczone  do spożywania w celach degustacyjnych. Tutaj raczej znajdują zastosowanie nalewki smakowe np. wiśniówka.  Natomiast nalewki prozdrowotne mają za zadanie wspomagać leczenie pewnych dolegliwości np. nalewka z piołunu  używana jest  przy niestrawności.

Pani prelegent przedstawiła nam sprzęt potrzebny do sporządzania nalewek (słoje, lejki, sitka itd.) sposoby dosładzania ( miód , cukier) oraz dwa etapy przyrządzania( macerowanie i leżakowanie). Wspomniała również o zewnętrznym  zastosowaniu  nalewek( np. do nacierań).

Temat dzisiejszego wykładu wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy, wśród  których jest wiele osób samodzielnie przygotowujących takie specjały.

Tekst: Maria Niemczyk
Foto: Adam Niemczyk

„Nalewki prozdrowotne”
Przewiń na górę