„ Nalewki prozdrowotne” to tytuł wykładu, który wygłosiła pani Anita Kasprzycka. Jak wynika z definicji – nalewka to napój będący alkoholowym wyciągiem roślinnym. Do przygotowania nalewek można wykorzystać zioła, owoce, kwiaty, korę i liście różnych roślin. Pamiętać należy, że nalewki prozdrowotne nie są przeznaczone do spożywania w celach degustacyjnych. Tutaj raczej znajdują zastosowanie nalewki smakowe np. wiśniówka. Natomiast nalewki prozdrowotne mają za zadanie wspomagać leczenie pewnych dolegliwości np. nalewka z piołunu używana jest przy niestrawności.
Pani prelegent przedstawiła nam sprzęt potrzebny do sporządzania nalewek (słoje, lejki, sitka itd.) sposoby dosładzania ( miód , cukier) oraz dwa etapy przyrządzania( macerowanie i leżakowanie). Wspomniała również o zewnętrznym zastosowaniu nalewek( np. do nacierań).
Temat dzisiejszego wykładu wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy, wśród których jest wiele osób samodzielnie przygotowujących takie specjały.
Tekst: Maria Niemczyk
Foto: Adam Niemczyk









